Wind op land alleen nog levend door subsidies, op zee is ruimte voor 60-80 Gw, 40% goedkoper

Aspect

Windalarm is in het geheim gebeld door een windmolen bouwer /expert. Het wordt steeds spannender. Windmolens worden steeds groter zoals we weten. Hij sprak van een molen van 280 meter hoog van 22 MW die nu op de tekentafel ligt en waar hij bij betrokken is.

Deze is mogelijk door een nieuw hijsconcept waar hij nu patent voor het aanvragen is. General Electric (GA) heeft er een van 14 MW, terwijl Siemens binnenkort met een van 18 MW komt.

VESTAS heeft de concurrentiestrijd gemist (veel VESTA molens zijn afbesteld toen GA met de 14 MW versie kwam). VESTAS en andere bouwers die de boot gemist hebben, hebben dus belang bij wind-op-land. Dan kunnen ze hun kleinere (3-8 MW) molens nog kwijt.

Deze partijen hebben wind-op-land erin gefietst in het klimaat akkoord ten koste van de burger en de belastingbetaler. De milieubeweging wil energie democratiseren door coöperaties, dat kan natuurlijk niet met mega installaties. Dus dat was de deal aan de klimaattafels. Deze windmolen bouwer herkende dat en was hier ook heel verontwaardigd over.

 

We hebben veel research gedaan en ik kan de redenatie van jullie en GroenLinks gewoon niet volgen. In het kort: er is ruimte voor 60 – 80 GW wind op zee (www.windopzee.nl) . Dat is 3-4 keer het huidige stroomverbruik in Nederland. De additionele RES winddoelstelling op land is 1 GW (waar dus nu heel Nederland over in de clinch ligt, waardoor er nu kernenergie gaat komen als het aan rechts ligt). De wind op zee doelstelling nu is 11.5 GW voor 2030. GroenLinks Amsterdam zegt dat er geen ruimte is op zee. GroenLinks in haar Green Deal wil de 23 GW wind op zee in 2030. Dus er is blijkbaar ook in hun optiek ruimte te over. Wind op Zee is in 2030 gemiddeld 40% goedkoper, nu ook al goedkoper. De realisering van wind-op-zee zal zeker sneller gaan dan op land daar geen weerstand, geen vergunning trajecten en eenvoudigere financiering.

 

 

Documenten

Tags:

Terug & verder bladeren:

 

tinyurl: link
views: 17

Voorstellen

Achtergrond

Gerelateerd nieuws