Opinie: ‘Komt die windmolen echt pal naast volkstuintjes en woonboten?’

Onbekend

Datum: 18-5-2021 Parool

Het ‘zoekgebied’ voor windmolens bij de Zeeburgertunnel is zó klein, dat het wel als locatie mag worden beschouwd.

De woonboten zijn over het hoofd gezien. Dat bleek na maanden van vragen de reden dat er aan weerszijden van de Zeeburgertunnel woonschepen liggen op minder dan 350 meter van mogelijke locaties voor windmolens. Te dichtbij, kortom, om aan de wettelijke normen te kunnen voldoen op het gebied van geluidsoverlast.

Hoe dat zat? Onderzoeksbureau Pondera – dat in maart 2020 een haalbaarheidsstudie publiceerde waarin de kansrijke locaties voor windturbines in Amsterdam zijn onderzocht – had ten onrechte de woonboten niet aangemerkt als geluidsgevoelige bestemming.

Foutje, kan gebeuren, niemands bedoeling. En gelukkig is het inmiddels aangepast. Het voorkeurszoekgebied voor windmolens bij de Zeeburgertunnel is daarmee sterk verkleind. Het gebied had al een geringe omvang. Maar het voorkeurszoekgebied is nu verworden tot een strookje land van ongeveer 10 bij 30 meter. Het ligt achter Tuinpark Kweeklust, in landelijk Noord, met een volkstuintje op 40 meter.

Volgens wethouder Van Doorninck (GroenLinks) zijn er nog geen locaties voor windmolens. Er zijn zoekgebieden, waarin zal worden onderzocht of het mogelijk is om er windturbines te plaatsen. Het is mij een raadsel hoe deze plek achter Tuinpark Kweeklust zich kwalificeert als zoekgebied. Wat valt er te zoeken? Dit is geen gebied maar een locatie.

Dus: kan hier nou werkelijk een 150 meter hoge (tiphoogte) windmolen worden gebouwd? Op 350 meter van bewoners, zoals ik? (Is het trouwens wel 350 meter? Het ‘zoekgebied’ is zo klein dat de afstanden in werkelijkheid zouden moeten worden gemeten, in plaats van op een kaart uitgetekend). Een windturbine, bovendien, op 40 meter van een volkstuin waar zes maanden per jaar mag worden geslapen. Is dat wel veilig? Onder tuinders bestaat de angst dat delen van tuinparken moeten wijken voor de turbines. Is die angst dan misschien gegrond? Je kan het je niet voorstellen.

Of is dat ieniemieniegebiedje uit formalisme blijven staan? Dat er al wel bekend is, of zou kunnen zijn, dat een turbine daar niet mogelijk is en daar dus niet komt? Wees dan een verstandige overheid, creëer niet nog meer onrust onder bewoners en tuinders en schrap deze locatie.

Liesbeth Schipper, woonboot­bewoner Durgerdammerdijk

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 11829

tinyurl: link