Meepraten over windturbines Noorder-IJplas: "95% is tegen, maar het participatieproces gaat door."

Persbericht

Datum: 3-10-2021 Mathijs Petri

In Amsterdam-Noord, vlakbij de Noorder-IJplas, worden op dit moment windturbines gerealiseerd. Omwonende Peter Verbeek is aanwezig bij de participatiesessies, en vertelt hoe de bewoners buiten spel worden gezet.

De gemeente Amsterdam zoekt plek voor 17 windturbines binnen de stadsgrenzen. In het zoekgebied Noorder-IJplas, op de grens met Zaanstad. kunnen volgens wethouder Van Doorninck drie tot zeven turbines van ongeveer 150 meter hoog komen.

Op 7 juli en 20 september waren de eerste participatiesessies met omwonenden. Volgens Peter Verbeek, activist van Windalarm, zijn deze avonden 'één grote poppenkast: "Tijdens zo'n sessie zitten omwonenden aan tafel onder leiding van een participatiemanager. Zulke mensen zijn echte professionals, ze zijn erin getraind om dit gladjes te laten verlopen. Ze horen alle bezwaren aan, beloven om het mee te nemen, en komen er vervolgens nooit meer op terug."

De windturbines rond Noorder-IJplas komen in het Keerkringpark, een stadspark midden in de geplande woonwijk Cornelis Douwes. Volgens de gemeente worden de windmolens weer afgebroken tegen de tijd dat er woningen komen, vanaf 2030. Maar volgens Verbeek is het gebied nu al te dicht bewoond: "Ze vergeten daarbij dat er 4500 woningen binnen de hinderzone staan. Nog nergens in Nederland zijn windturbines gebouwd die zulke aantallen mensen overlast gaan bezorgen."

Het initiatief voor de turbines in het Keerkringpark komt van een samenwerkingsverband van burger-energiecoöperaties. Verbeek: "Je zou verwachten dat zo'n coöperatie mededogen zou hebben met hun medeburgers. Niets is minder waar: ze hebben het afgelopen jaar sterk gelobbyd om alle wetgeving die de leefomgeving beschermen te omzeilen. Ze doen daarbij niks onder voor de commerciële energiebedrijven."

Verbeek en zijn buurtgenoten eisen dat er tijdens de sessies wordt gesproken over het draagvlak voor de plannen: "Wij hebben tijdens de eerste inspraakavond al gevraagd aan de initiatiefnemers hoe die het draagvlak gaan vaststellen. Zij hebben daar schriftelijk op geantwoord dat er al voldoende geparticipeerd is en noemen de discussie over draagvlak 'een gepasseerd station'. Terwijl het toch algemeen bekend is dat de gemeente heeft geknoeid met de cijfers van het draagvlakonderzoek uit oktober 2020."  

Het daadwerkelijke draagvlak onder de bewoners ligt volgens Verbeek bedroevend laag: "Wij hebben het zelf geteld op de avond, en 95% van de aanwezigen omwonende is tégen de komst van de windturbines! Dat is dus het draagvlak waar de gemeente genoegen mee neemt."

De gemeenteraad heeft op 27 mei bepaald dat wethouder Van Doorninck een 'reflectiefase'moet inlassen. Daarom staan de plannen voor windturbines overal in de stad stil.

Maar die reflectiefase geldt niet voor de plannen in het Keerkringpark. Belachelijk, vindt Verbeek: "Wij roepen de politieke partijen in de gemeenteraad op om te verbieden dat dit zoekgebied buiten de reflectiefase blijft.  Alle bezwaren uit de andere zoekgebieden gelden hier net zo goed; ook hier zullen de windturbines zorgen voor gezondheidsproblemen, geluidsoverlast en natuurschade. "

Deel dit bericht

pageviews: 7889

tinyurl: link

Gerelateerde berichten


Participatietraject windturbines mislukt: deelnemers komen in opstand

Brief aan gemeenteraadsleden over reflectiefase

Meer over RES-beleid