Ventilatieprof trekt aan alarmbel: “Of we staan voor een revolutie, of we dreigen opnieuw te moeten sluiten”

Nieuws

Datum: 11-6-2021 Nieuwsblad.be

Frisse lucht is cruciaal in coronatijden. Daarom zetten we vandaag ramen en deuren open. Maar als we ook dit najaar kinderen veilig naar school willen sturen en kunnen genieten van een vers getapt pintje op café, is er veel meer nodig. Dat zegt professor Bert Blocken (KU Leuven/TU Eindhoven), gespecialiseerd in ventilatie. “Of we staan voor een ventilatierevolutie, of we dreigen dit najaar opnieuw te moeten sluiten.”

Door het ventilatieplan moeten horeca-uitbaters verplicht een CO2-meter ophangen in hun zaak. Nu binnen tafelen weer mag, zullen veel uitbaters geschrokken zijn bij het aflezen van de metingen. Bert Blocken, professor burgerlijke bouwkunde, gespecialiseerd in luchtstromen, twijfelt daar niet aan. “Mensen hebben geen idee hoe moeilijk het is om onder de grenswaarde te blijven.” Die grens is scherp gesteld, maar is ook uiterst belangrijk nu we zeker weten dat het coronavirus zich ook via de binnenlucht kan verspreiden.

Voor coronacommissaris Pedro Facon maakte Blocken een berekening van hoe de luchtkwaliteit zou zijn bij een maximale bezetting. Wie de cijfers leest, hoopt op een rekenfout, maar die is er niet. “Besef ook dat deze ruimtes meestal slechts één keer per uur van verse lucht worden voorzien.” De uiterste limiet is 1.200 parts per million (ppm), en vanaf 900 ppm moet alles gedaan worden om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Taak voor overheid

Vandaag zullen de CO2-meters de berekening van Blocken niet benaderen. Het terrasjesweer houdt mensen buiten én nodigt uit om alle ramen en deuren open te zetten. Binnen is er door de coronamaatregelen sowieso minder plaats dan gewoonlijk. Maar zelfs met een derde van de bezetting zullen veel cafés en restaurants, net zoals klaslokalen en oudere kantoorruimtes, flirten met de grenswaarde, zegt Blocken.

Ventilatieprof trekt aan alarmbel: “Of we staan voor een revolutie, of we dreigen opnieuw te moeten sluiten”

Experts zijn vooral bezorgd voor de komende herfst en winter. Terrasjes stromen dan leeg, ramen en deuren gaan dicht, en zaakvoerders hopen hun binnenruimte eindelijk weer ten volle te kunnen benutten. Het coronavirus circuleert hopelijk nauwelijks nog, maar zal wel op de loer liggen. De enige mogelijkheid om binnenruimtes dan veilig en volledig te heropenen, is met luchtreinigers of ventilatiesystemen. Reinigers kosten zo’n 2.000 euro voor een klein restaurant met 25 plaatsen, ventilatiesystemen gaan boven de vier nullen. Hier ligt volgens Blocken een taak voor de overheid. “Die zal zeker moeten financieren. Of we staan voor een ventilatierevolutie of we dreigen dit najaar opnieuw te moeten sluiten.”

Onvoorbereid de winter in

Daar is professor bouwfysica Jelle Laverge (UGent) het mee eens. “Bij een volledige bezetting zoals in precoronatijden zal het openzetten van de ramen niet volstaan en niet aangenaam zijn.” Hij is niet zeker dat het momentum eindelijk daar is. “Nu we alles buiten kunnen organiseren, dreigen de investeringen weer vooruitgeschoven te worden. Dan komen we weer onvoorbereid in de winter terecht. Dat gebeurde vorig jaar ook.”

Naast horeca hebben ook scholen, waar CO2-meters niet verplicht zijn, feestzalen en oudere kantoorgebouwen baat bij een goede luchtverversing. Bij nieuwbouw, cinemazalen en professionele podia zou de ventilatie up-to-date moeten zijn. Voor goed uitgeruste fitnesscentra geldt dat gelukkig ook. “Omdat mensen sporten wordt daar veel meer CO2 geproduceerd”, zegt Laverge. De meeste centra zijn daarop voorzien. “Maar er is veel variatie. Er zijn ook centra die zich bij wijze van spreken in een omgevormde garage bevinden.”

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 7255

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Ventilatie